De prijs van een accountant hangt af van een aantal factoren, zoals provincie en focus van het kantoor. Bovendien zijn er verschillende soorten accountants elk met hun eigen vaardigheden en expertise. Er is helaas ook een verschil tussen een goede ervaren boekhouder / accountant en… minder goede accountant. Maar verder meer hierover.
Om met de deur in huis te vallen: over het algemeen begint de gemiddelde prijs van een goede boekhouder echter ergens rond 3000 euro per jaar voor financiële administratie van een managementvennootschap. Al variëren deze prijzen en durft dit richting de 4000 tot 5000 euro te gaan. Vraag is wat inbegrepen is uiteraard.
Prijs boekhouder per uur
Wat kost een goede boekhouder per uur anno 2022? De meeste accountants vragen tussen de 90 en 150 euro per uur. Echter zijn dit vaak additionele kosten, want heel wat accountants doen de gehele boekhouding (Btw aangifte, verwerking van x aantal facturen per maand, advies fiscale voordelen, aantal jaarlijkse aangifte inkomstenbelastingen, neerlegging jaarrekening,…) voor een vast bedrag per maand of een vaste bedrag per jaar/kwartaal.
Het ‘in regie’ factureren gaat er echter bij de meeste online boekhouders meer en meer uit, waardoor het des te belangrijkere wordt om een forfait prijs met het kantoor af te spreken voor de gehele administratie in overeenstemming met diens opdrachtbrief of offerte.
Wanneer je bij boekhoudkantoren komt die een mindere prijs per maand vragen dan de tarieven die wij vermelden wil dit niet perse zeggen dat je het groot lot gewonnen hebt. De meeste boekhouders die ‘onder’ de prijs werken zijn geen online boekhouders, investeren doorgaans een pak minder in software en connectiviteit. Wanneer we kijken de toekomst zijn dit echt wel zaken waar elke ondernemer mee moet bezig zijn.
Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?
Hier is een eenvoudig antwoord op te bieden: een boekhouder bestaat niet meer. Het ITAA (Institute for Tax Advisors & Accountants) besliste enkele jaren geleden om de term te vervangen door (intern) (gecertifieerd) accountant.
Daar zijn verschillende variaties, maar het enige wat echt nuttig is om te weten is dat een gecertifieerd accountant net wat meer taken mag doen dan een ‘gewone’ accountant. Voor de meeste ondernemingen zal het verschil echter geen rol spelen.
Voor het gemak zullen wij het verdere artikel het enkel nog hebben over accountants en de term boekhouder, voor zover dat kan, vermijden.
Welke keuzes hebben invloed op de prijs van een accountant?
Uiteraard heet de complexiteit van jouw financiële administratie (voorbeeld: is er een dubbele boekhouding nodig, welk type vennootschap heb je, is er sprake van een analytische boekhouding, maandelijkse of kwartaal BTW aangiftes,…) invloed op prijs.
Maar de belangrijkste variabele is misschien wel de provincie. En de reden? Die is onverklaarbaar. Ja er zijn verschillen in loonhoogte, maar de krapte op de arbeidsmarkt voor accountants is even hoog in West-Vlaanderen als dat die in Limburg of Antwerpen is. De lonen liggen in bepaalde provincies wel wat hoger, maar dat verklaart de prijsverschillen voor een zelfde financiële administratie over de verschillende provincies niet.
In mei 2022 deden we onderzoek bij meer dan 80 kantoren en verzamelden we gegevens over de provincies heen. De resultaten kan je hier vinden. We polsten er naar de vaste prijs voor een managementvennootschap, de prijzen per uur én maakten de link met hoe digitaal dat kantoor is.
Een korte samenvatting is dat de prijzen in Antwerpen iets hoger liggen dan in bijvoorbeeld West-Vlaanderen, ondanks dat de compliance regels voor de financiële administratie van een bedrijf daar even hoog liggen.
Evolutie van de prijzen van een accountant
Er is een enorme schaarste op de markt voor kantoren en meer en meer kantoren moeten hetzelfde werk doen met minder personeel in dienst. Anderzijds neemt de compliance druk (de regels waaraan kleine en grotere ondernemingen moeten aan voldoen), elk jaar toe.
Wanneer je bijvoorbeeld gaat gaan kijken kantoren die verwerking van de boekhouding van eenmanszaak of een dossier van een ondernemer in bijberoep nog willen doen: dan merk je dat de goede en ervaren accountants één voor één deze dossiers beginnen te weigeren wegens gewoon niet meer rendabel. De gemiddelde kosten, taken,… voor een accountant zijn namelijk even hoog voor dit soort dossiers als voor een groot bedrijf.
We merken trouwens in ons onderzoek dat ongeveer 40% van de boekhoudkantoren een, al dan niet algemene, klantenstop inlast. Ook voeren meer en meer kantoren een jaarlijkse ‘cleaning’ van hun klanten uit: slecht betalende klanten of klanten die gewoon niet meer passen bij de visie van het kantoor worden vriendelijk gevraagd een ander kantoor te zoeken.
Elk jaar stijgen het aantal ondernemingen voor een dalend aantal accountants. Zo zie je een daling van het aantal accountants die instromen in de sector met meer dan 50% ten opzichte van 5 jaar geleden. Een logisch gevolg zal zijn dat je voor correcte boekhouding de komende jaren alleen maar meer zal betalen.
Dus zit je op vandaag bij een goed kantoor: omarm die, want de druk waarmee zij als onderneming mee moeten omgaan anno 2022 is immens.
Hoe vind je een goede boekhouder?
Dé vraag waar de meeste ondernemers ongetwijfeld mee worstelen is hoe vind je nu goede, ervaren accountant? Als we gaan kijken naar de eigenschappen voor een goede accountant vanuit de Finplex-bril dan moet die aan volgende vereisten voldoen:
- Het is een digitale accountant
- De accountant levert correct werk af (met andere woorden: je kan er op vertrouwen dat alles in orde is)
- De accountant vraagt een correcte prijs
Als je advies wil in voor goede kantoren in jouw buurt (bijvoorbeeld kantoren die deel uitmaken van de Finplexclub en dus per definitie antwoorden op deze vraag): mag je altijd met ons contact (team@finplex.be) opnemen en dan laten we je weten welke kantoren in jouw buurt zitten!