Loondebat accountants tijdens de Finplexclub

LinkedIn
Facebook
Twitter

Het was een bewolkte dag op 23 maart in Beveren toen meer dan 50 accountants uit verschillende kantoren samenkwamen voor ons Finplexclub event. Met een open sfeer en een kop koffie in de hand gingen ze aan de slag om te praten over loonpakketten over de kantoren heen. Het doel was om meer inzicht te krijgen in deze loonpakketten over profielen zoals accountants, dossierbeheerders etc heen.

De inzichten werden gedeeld onder leiding van Annelies Rottiers en Isabelle Cornelis van SD Worx. We wilden immers theorie én de data achter de schermen en wie is op dat vlak beter geplaatst dan een partij zoals hen.

Één van de vragen die werd gesteld was: waarom kiezen mensen voor jullie kantoor om te komen werken?

Een van de antwoorden die de accountants deelden was de nabijheid van het kantoor. Veel mensen kiezen ervoor om bij een kantoor in de buurt te werken, omdat dit het gemakkelijkst is. Daarnaast werd er ook gesproken over de job inhoud, de groeimogelijkheden en de erkenning en ondersteuning die door het kantoor wordt geboden. Deze factoren spelen een grote rol bij het kiezen van een kantoor. Al deze antwoorden werden gemotiveerd en uitgediept door de accountants.

Wat opvallend was, is dat niemand aangaf dat de reden dat accountants voor hun kantoor kiezen loon is.

Een focuspunt dat Annelies meegaf is wel dat je beter kan inzetten om op slechts één of enkele sterktes uit je kantoor en daar de nadruk op te leggen. Je kan immers niet op alle facetten uitblinken als werkgever.

Motieven om personeel te vinden én te houden

Het Belgische KMO landschap kent een grote diversiteit aan bedrijven, met verschillende behoeften en omstandigheden. Een recente studie toont aan dat slechts 35% van de medewerkers in dit soort bedrijven vertrekt op basis van loon. Hoewel loon een belangrijke factor is, is het slechts één factor van de vijf die samengaan om de ideale job te vinden.

Uit de studie blijkt dat de job inhoud de belangrijkste factor is bij de keuze voor een job. Medewerkers willen immers werk dat hun interesseert, geeft wat zin aan hun leven en hen toelaat om bij te dragen aan iets dat hen interesseert. De loonstructuur volgt daarna, samen met job zekerheid, flexibiliteit en erkenning en afstand tot het werk.

De resultaten geven aan dat medewerkers niet alleen een loon verwachten dat hun levensstandaard ondersteunt, maar ook een job die hun interesses en behoeften beantwoordt. Terwijl loon op de tweede plaats staat, heeft het een belangrijke invloed op de job keuze. Flexibiliteit en erkenning zijn eveneens belangrijke factoren die meewegen in de job keuze.

Volgens de SD Worx studie, zijn er vijf redenen waarom werknemers bij KMO’s in België blijven. En wederom keren dezelfde facetten terug.

Erkenning en sfeer zijn de twee belangrijkste redenen waarom mensen bij KMO’s in België blijven. Erkenning is het belangrijkste element dat bijdraagt aan het behouden van personeel bij een KMO. Wanneer medewerkers weten dat hun prestaties worden erkend en gewaardeerd, zullen ze meer gemotiveerd zijn om bij de KMO te blijven. De sfeer speelt ook een belangrijke rol bij het behouden van personeel, aangezien een positieve sfeer kan bijdragen aan een gezonde en productieve werkomgeving.

De volgende twee factoren op de lijst van redenen waarom mensen bij KMO’s in België blijven zijn loon en job inhoud. Het loon speelt een belangrijke rol bij het behouden van medewerkers. Een goed salaris en andere voordelen kunnen helpen om de motivatie van medewerkers te verhogen. Job inhoud is ook belangrijk, aangezien medewerkers een duidelijke taakomschrijving hebben en verantwoordelijkheid dragen. Flexibiliteit en job zekerheid zijn de laatste twee factoren waarom mensen bij KMO’s in België blijven. Flexibiliteit is belangrijk om werknemers de mogelijkheid te geven om hun werk in balans te houden met hun persoonlijke leven. Job zekerheid is belangrijk omdat het de werknemers een gevoel van veiligheid geeft en hen in staat stelt om hun carrièreplanning te maken.

En hoeveel betaal je een accountant nu?

Maar de elephant in de room was natuurlijk wat nu de lonen zijn voor een accountant en dossierbeheerder in andere kantoren én in de privé sector. Wat opviel is dat de concrete cijfers niet al te ver afwijken van onze eigen Finplex barometer. Al zagen we dan ook weer grotere verschillen op de schaal van anciënniteit.

Een interessante tendens dat we meekregen was dat de extra legale voordelen die accountants tegenwoordig geven in stijgende lijn zijn met de afgelopen 5 jaar. Deze leunen nu ook dichter en dichter aan tegen dezelfde in de privé sector (lees: niet-accountantskantoren).

Wanneer we trouwens de lonen vergelijken in kantoren en de privé, merk je dat deze in de privé sector doorgaans 10-15% hoger liggen. Al bij al valt dit nog mee, al geeft dit alweer een extra reden om die prijzen binnen de sector gewoon te verhogen. Op die manier is het speelveld terug gelijk.

En hebben we ook concrete data? Deze data delen we met de Finplexclub leden. Dus wil je deze inzichten ook? Meld je snel aan als ons nieuwste lid! Ah we konden toch niet alles delen in dit artikel…

On Key

Related Posts

Finplex Live Onderzoek onthult de pols van de Accountancy Sector

Op 4 mei, toen de schijnwerpers van de Expo van Gent aangingen, voelde ik een golf van adrenaline door mijn lichaam stromen. Samen met mijn mede-smurf Sven Cornelis, stonden we daar in het middelpunt van de aandacht, klaar om een publiek van 179 accountants iets totaal anders te bieden dan de gebruikelijke presentatie. Voor dit

Een Sprankelende Tweedaagse in Londen met de Finplexclub

Vorige week hadden de twee smurfen (Sven en mezelf, voor wie dit hoofdstuk gemist heeft…) het absolute genoegen om samen met 17 andere leden van de Finplexclub – een club die nu meer dan 60 leden telt – een fantastisch avontuur te beleven in het bruisende hart van Londen.  We begonnen onze reis op dinsdagochtend

Loondebat accountants tijdens de Finplexclub

Het was een bewolkte dag op 23 maart in Beveren toen meer dan 50 accountants uit verschillende kantoren samenkwamen voor ons Finplexclub event. Met een open sfeer en een kop koffie in de hand gingen ze aan de slag om te praten over loonpakketten over de kantoren heen. Het doel was om meer inzicht te

super accountant

Hoeveel kost een boekhouder of accountant

De prijs van een accountant hangt af van een aantal factoren, zoals provincie en focus van het kantoor. Bovendien zijn er verschillende soorten accountants elk met hun eigen vaardigheden en expertise. Er is helaas ook een verschil tussen een goede ervaren boekhouder / accountant en… minder goede accountant. Maar verder meer hierover. Om met de