Hoe pak je de digitale transformatie best aan?

LinkedIn
Facebook
Twitter

Iedereen praat over de digitale transformatie. Het is een hot topic, omdat de meeste bedrijven ondertussen aan de slag zijn gegaan en ze snel het rendement van hun digitalisering van processen willen laten zien. Maar hoe pak je dit het beste aan? Welke stappen neem je best? Zijn er tips om die digitale strategie nu het beste aan te pakken? In dit artikel geven we enkele vuistregels om op die vraag te antwoorden!

Maak een inventaris van uw huidige software oplossing

Iets wat door de meesten over het hoofd gezien wordt wanneer men nieuwe software aanschaft is het kijken naar wat al aanwezig is in het bedrijf. Door te letten op de tools die worden gebruikt (zoals boekhoudpakket, klantrelatiebeheer, rapportering,…) krijgt je een beter idee van hoe u functies kunt stroomlijnen en efficiënter kunt maken.

Digitalisering gaat niet alleen over de werking met en voor de klant, maar het is ook belangrijk om na te denken over hoe verschillende digitale technologieën werknemers kunnen ondersteunen. Verlopen de processen vlot tussen mensen en teams? Is informatie toegankelijk? Inefficiënties in de digitale ervaring van werknemers zullen niet alleen een negatieve invloed hebben op de cultuur van jouw bedrijf, maar ze kunnen ook een impact hebben op de interacties met klanten.

Daarnaast merken we dat men vaak gaat gaan zoeken naar een oplossing voor een bestaand probleem in nieuwe software oplossingen, terwijl die oplossing misschien al gevonden kan worden in bestaande software of kennis. Het is uiteraard altijd beter én makkelijker om een bestaande software ten volle te gaan benutten, want zo bespaar je in elk geval kosten!

Automatiseer waar en wanneer mogelijk met nieuwe technologie

In 2021 zou jouw organisatie zich moeten concentreren op het automatiseren van repetitieve taken door nieuwe technologieën aan te wenden zoals RPA. Aangezien nieuwe technologie eindelijk klaar is om heel wat repetitieve taken te gaan automatiseren is dit hét moment die fase van verandering van even van naderbij te gaan bekijken.

Als we in 2021 verder willen gaan met digitalisering kan het voor jouw bedrijf ook interessant zijn om te gaan kijken naar software oplossingen die bouwen op of het verzamelen van data centraal zetten. 2021 wordt immers het jaar wanneer de digitale transformatie strategie mede zal gaan over topics zoals machinelearning (patroonherkenning) en AI.

Zoek een draagvlak over de volledige organisatie

Transformatie van bedrijven vereist verandering op alle niveaus van een organisatie en zeker voor de leiders binnen jouw bedrijf. Recent onderzoek van McKinsey & Company suggereert zelfs dat bedrijven die een Chief Digital Officer (CDO) hebben ingeschakeld om hun digitalisering van bedrijfsprocessen te ondersteunen, 1,6 keer meer kans hadden dan anderen om een ​​succesvolle digitale transformatie te melden. Wanneer mensen in leidinggevende functies én ondersteunende functies samen worden betrokken bij de planning en uitvoering, is de kans groter dat de transformatie slaagt.

De meest succesvolle initiatieven kennen een complete cultuuromslag in de bedrijfsomgeving en zorgden ervoor dat alle medewerkers het gevoel hadden dat ze deel uitmaakten van de verandering. Dit kan worden gedaan door de rollen en verantwoordelijkheden van individuen opnieuw te definiëren, zodat ze aansluiten bij de doelstellingen van een transformatie. Dit helpt niet alleen om de vaardigheden en rollen die de organisatie nodig heeft te verduidelijken, maar het helpt ook om ervoor te zorgen dat werknemers vanaf het begin bij het proces worden betrokken. Een gezamenlijke visie en missie hebben is de start van een succesvolle digitale transformatie!

Train jouw team op de juiste manier

Het trainen van je team om de impact van digitalisering van jouw bedrijf te doen slagen, houdt meer in dan het toewijzen van belangrijke verantwoordelijkheden.

Ongeacht hoe naadloos de digitalisatie ook is, een goede training (van bijvoorbeeld de software) zorgt ervoor dat je in de loop van de tijd een optimale werking behoudt. Dit zorgt ook voor een veel positievere klantervaring, waardoor je het vertrouwen dat zowel klanten als medewerkers hebben, kan versterken.

Roep een deskundige in om je te helpen

Ongeacht dat dit een blog is geschreven door Finplex (en we dus enige benefit hebben om dit te vermelden), merken we op dat de meeste ondernemers altijd een helpende hand kunnen gebruiken bij het maken van de juiste keuzes. De focus van ondernemers is hun zaak en niet software. Dus wat er op de markt is en hoe ze als bedrijf de beste digitale transformatie opzetten ligt meestal niet in hun takenpakket. Zelfs al heb je al veel huiswerk gemaakt en heb je de meeste puzzelstukken al op jouw digitale transformatie tafel liggen: het kan geen kwaad om even een klankbord in te roepen om jouw inzichten te breder te maken. Want een bevestiging van de juiste keuze van een partner (zoals Finplex ;-)) kan soms even hard nodig zijn als de weg om de keuze te maken.

On Key

Related Posts

Finplex Podcast Nieuwsoverzicht Accountancy Juni 2022

In deze podcast gaan Sven en Glenn opnieuw opzoek naar het laatste nieuws uit mei en de eerste weken van juni. Ze hebben het onder meer over volgende topics: Wolters Kluwer reageert op onze vorige uitzending! Oki Oki Overname OpenTheBox KPMG gaat met Odoo in zee Werk uitbesteden in het buitenland En nog veel meer!

Finplex Club

Finplex Podcast E invoicing met Marie Costers en Philippe Kimpe

Finplex Podcast E invoicing met Marie Costers en Philippe Kimpe In deze podcast gaan Glenn Vandamme en Sven Cornelis van Finplex dieper in op de veranderingen van die in 2024 door de overheid zullen doorgevoerd worden met betrekking tot e-facturatie. Waar staan we op vandaag? Wat doen andere landen met betrekking tot elektronische facturatie? Op

Hoeveel kost een boekhouder of accountant?

Hoeveel kost een boekhouder of accountant? Finplex deed in mei een oproep aan kantoren om hun prijzen te delen. Want wat vragen collega’s per uur voor fiscale dienstverlening? En wat vragen collega’s voor een management vennootschap? Met die vragen gingen 90 kantoren aan de slag.

Mechelen Tweedaagse

3 lessen dat we geleerd hebben op onze Finplexclub tweedaagse

Vorige week verzamelden een kleine 20 kantoren in Mechelen waar we met de Finplexclub een tweedaagse gaven rond visie en missie enerzijds en rond prijszetting anderzijds. Het werd een tweedaagse met heel wat inzichten waarbij we er drie willen delen. Is jouw kantoor uniek? Wanneer er rond missie en visie gewerkt werd, merkten we al